Home / Viziunea mea
Mai bine pentru Sarichioi
Îmi doresc ca Sarichioi să devină un loc pentru toți. Un loc în care noi, locuitorii săi, să avem condiții pentru o viață mai bună. Un loc în care copiii și nepoții noștri să-și dorească să rămână. Un loc în care turiștii români și străini să-și dorească să vină.
Însă pentru ca aceste lucruri să se întâmple, e nevoie de dorința și putința oamenilor care decid. Lucruri de bază precum asfaltul, trotuarele și canalizarea ar trebui să devină o obișnuință. Educația copiilor și sprijinirea oamenilor în vârstă ar trebui să reprezinte o prioritate.
Nu putem progresa fără a încuraja tinerii aflați la început de drum în afaceri. Așa cum e obligatoriu să-i sprijinim pe fermieri, pescari, meșteșugari și pe toți cei care activează în mediul privat. Trebuie să valorificăm potențialul turistic imens, să ne păstram tradițiile și să le promovăm pentru a atrage turiști.
Știu ce trebuie făcut pentru ca Sarichioi să devină un loc mai bun! Află mai jos ce voi face dacă voi fi ales Primarul comunității noastre.
10 obiective pentru Sarichioi:
1. Asfaltarea și canalizarea tuturor străzilor.

Trebuie să se transforme dintr-o eternă promisiune electorală în realitate imediată. Eficientizarea bugetului local sau accesarea fondurilor europene sunt soluțiile prin care voi duce la bun sfârșit acest obiectiv.

2. Investiții în educația copiilor.

Comuna nu poate avea viitor fără să inventească în copiii săi. Vreau să oferim condiții moderne în școlile și grădinițele din Sarichioi. Și îmi propun ca Primăria să premieze financiar performanța! Olimpicii, șefii de promoție, ansamblurile artistice de copii și sportivii trebuie premiați pentru rezultatele lor. Dar la fel de important e ca fiecare copil să aibă o șansă spre mai bine. Copiii provenind din familiile nevoiașe vor fi ajutați să-și continue studiile.

3. Încurajarea tinerilor oameni de afaceri.

Există soluții pentru a sprijini tinerii aflați la început de drum în afaceri! Concesionarea avantajoasă a terenurilor aflate în posesia Primăriei, scutiri de taxe și impozite, organizarea de întâlniri cu firmele specializate pentru a oferi consultanță gratuită în identificarea surselor de finanțare nerambursabilă, sunt doar câteva din lucrurilor pe care le voi face.

4. Modernizarea dispensarelor medicale.

Sănătatea e la fel de importantă ca educația. Sarichioi este cea mai populată comună tulceană așa că trebuie să ofere servicii medicale pe măsură locuitorilor săi. Modernizarea dispensarelor este posibilă printr-un efort financiar relativ mic din bugetul local, iar construcția unui dispensar nou este realizabilă inclusiv prin accesarea fondurilor europene.

5. Construirea unui centru de asistență pentru oamenii în vârstă.

Centrul de asistență socială e modul prin care vom putea acorda o atenție sporită părinților și bunicilor noștri, dar și familiilor vulnerabile. Pentru cei în vârstă, acesta poate funcționa ca un centru de socializare și de petrecere a timpului liber. Iar persoanele aflate în situații de vulnerabilitate vor primi consiliere psihologică și asistență socio-medicală la domiciliu.

6. Înființarea unei cooperative meșteșugărești.

Sarichioi are tradiții din belșug, iar acestea trebuie conservate și valorificate. Îmi doresc ca într-un spațiu realizat și utilat de Primărie, diverși localnici meșteșugari să producă împletituri din papură și broderii manuale care vor fi vândute ulterior sub eticheta unui produs local comun. Ideea se poate aplica și pentru alte categorii: apicultori, pescari, etc. 

7. Exploatarea potențialului turistic.

Fac acest lucru de trei ani de zile pentru Sarichioi, dar știu că pot face și mai mult din poziția de Primar. Voi munci pentru includerea Cetății Medievale Enisala, a Ansamblului Arhitectural „Mihail Moruzov” din Zebil și a Portului Pescăresc din Sarichioi în sisteme turistice integrate. Totodată, amenajarea unui port turistic de agrement, similar cu cel din Jurilovca, este o altă prioritate a mandatului meu în acest domeniu.

8. O agendă bogată de evenimente. 

Localnicii au nevoie de evenimente pentru petrecerea timpului liber, iar turiștii de motive în plus să vină la Sarichioi. Avem cea mai mare comunitate de ruși lipoveni din România, așa că un Festival Anual al Comunității este obligatoriu pentru comuna noastră. Avem tradiții gastronomice ce merită promovate prin diferite evenimente. Concerte cu ocazii speciale și concursuri sportive reprezintă și acestea acțiuni prin care putem crește atractivitatea comunei.

9. Dialogul deschis și permanent cu locuitorii.

Relația Primar – Cetățeni nu trebuie să apară o dată la patru ani, doar atunci când sunt alegeri. Sunt de părere că oamenii trebuie consultanți permanent cu privire la problemele și nevoile lor. Garantez existența unui dialog continuu cu cetățenii din funcția de Primar! Atât prin intermediul internetului (Facebook, email, site), cât și fizic, în audiențe la Primărie. Voi conduce Primăria alături de cetățenii comunei.

10. Transparența în cheltuirea banului public.

Primăria și Primarul trebuie să fie cu adevărat în serviciul public. Activitatea instituției se face și cu banii locuitorilor comunei, colectați prin taxe și impozite. Mă angajez să prezint semestrial un raport de activitate care să includă cheltuielile și investițiile Primăriei, un gest pe care-l consider de minim bun simț.

Mesaje de susținere de la cei care cred în mine:

Într-o perioadă în care satul începea să își piardă puțin câte puțin obiceiurile și tradițiile, iar nucleul comunității să se dividă, venirea lui Alexandru a fost scânteia de care aveam toți nevoie pentru a ne uni forțele și ideile pentru a transforma satul într-o perlă a Dobrogei de Nord. Ambițios, neobosit, însetat de cunoaștere și muncitor, Alexandru FILIP reprezintă modelul de conducător pe care majoritatea ni-l dorim și pe care l-am tot așteptat.

Faptul că în calitate de simplu cetățean al acestei comune a readus la viață tradițiile, ne-a făcut mândri când se vorbea despre noi la televizor și într-un timp scurt ne-a ajutat să devenim atât de vizibili pe harta turismului românesc, îmi dă încredere că în calitate de primar va transforma comuna total. Avem o datorie morală și spirituală față de moștenirea lăsată de strămoșii noștri, pe care, ghidați de un tânăr cu viziune și inițiativă, o putem îngriji și lăsa mai departe următoarelor generații. Să-i dăm o șansă și să ne dăm o șansă!

Iuliadin Sarichioi

Într-o mică sau mare măsură îndrăznesc să cred că purtăm o parte din vină atunci când ne alegem conducătorii sau liderii spirituali, dacă aceștia în final ne inșeală așteptările. Cert e că ideea de „băiat bun” nu ne scapă de sărăcie! Ne trebuie un gospodar care să pună pe masă într-o analiză succintă nevoile și prioritățile cetățeanului. Și, Slavă Domnului, sunt treburi de făcut în comună! Eu identific în Alexandru FILIP un potențial lider și un adevărat gospodar!

Cu experiență proprie, care te poartă între cerere și ofertă, între identificarea oportunităților pieței și curajul de a acționa, Alexandru se impune ca o speranță a transformării Comunei Sarichioi, aidoma celor europene, într-un loc de conviețuire civilizată și, de ce nu, o oportunitate de desfășurare a activităților economico-turistice. Investiții înseamnă bani, iar proiectele finanțate prin Fonduri Europene pot reprezenta o soluție, dacă există un interes real pentru transformarea zonei. Drumurile publice, preluarea apei menajere de către o stație de epurare, iluminatul stradal, siguranța cetățeanului sunt doar câteva urgențe pe care cetățenii le resimt. Filip este la curent cu toate aceste nevoi și are și solutii concrete. Un proverb spune că “dacă faci ceea ce faci, vei avea ceea ce ai”. Așadar, ne trebuie o schimbare!

Constantindin Enisala
Crezi că putem schimba împreună lucrurile astfel încât să fie Mai bine pentru Sarichioi?
Lasă-mi și tu un mesaj de susținere!